lördag 1 mars 2014

Tal till partifullmäktige 01.03.2014 i Björneborg


Ordförande, kära Gröna vänner,

Jag har ofta varit stolt över de Europeiska Gröna Unga, men sällan så stolt som när jag hörde att deras styrelse beslutat arrangera sitt nästa årsmöte i Ukraina, i Kiev. De är inbjudna av Ukrainas Gröna Unga, och jag hoppas verkligen att årsmötet blir av.

Det är ju inte bara upp till FYEG, Federation of Young European Greens, utan också en annan ”federation”, den ryska.

Det är oacceptabelt att den ryska stormaktspolitiken skapar frysta konflikter, i Sydossetien, i Nagorno-Karabach, i Transnistrien, och nu försöker de göra det samma på Krim. Att spela ”Risk” hör 1900-talet till. Ni kanske känner till det där brädspelet som kan dra ut i all evighet, där militär makt är det enda som räknas. Jag hoppas att de unga grönas mobilisering kan påverka lugnande på situationen, visa att mångfald i en demokrati är en resurs. Att Ukrainas Europeiska väg är en möjlighet att kräva ett slut på korruption, en energiomvandling och acceptans för minoriteter, sexuella, språkminoriteter, för religiösa minoriteter. De alla var med på Maidan. De alla är värda vårt stöd.

Att göra uppror är legitimt, att mörda demonstranter är alldrig det. Det måste vi komma ihåg också här hemma. Jag var själv på plats när italiensk polis sköt ner Carlo Giuliani, Ragazzo, i Genova, 2001. Ingen av oss som var där frågade vilket parti han röstade på, vilket fotbollslag han understödde, om han hörde till ”det svarta blocket” eller inte. Han sköts ner av Berlusconis polis, så som Hannes Westberg skjutits ner av Göran Perssons polis några veckor tidigare.

Vi måste stå tillsammans med dem som rest sig emot korruption, mot autokrati och mot en världsbild där man arméer kämpar på ett spelbräde. Nu, när Janukovytj flytt, så måste vi samtidigt stå upp mot Putins expansionism och så klart mot dem som vill att bara en del av upproret på Maidan skall överleva: de som vill bli av med mångfalden och ensamma stå kvar och representera ett ”renat” Ukraina.


Det gör vi bäst genom att göra uppror mot det som är fel, här hemma, så som också med liberaler, socialister, anarkister, gröna och minoriteter på Maidan. Jag hoppas jag ser några av er där i juli.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar